CBS

CBS startade som ett radiobolag i USA, och är idag ett av landets största tv-bolag. Under 1970-talet var bolaget dock även ett av de största skivbolagen i Sverige.

Radiobolaget CBS grundades redan 1927, men det skulle dröja fram till 1938 innan det gav sig in i skivbranschen. Det gjorde det med hjälp av skivbolaget Columbia Records, som tidigare ägdes av ARC (American Record Corporation). Skivbolaget Columbia hade anor som gick tillbaka till slutet av 1800-talet, men efter den stora depressionen sjönk skivförsäljningen kraftigt. Det gjorde att Columbia i slutet av 30-talet i princip bara var en etikett som användes för återgivningar, som dessutom hade få utgåvor. Detta skulle som historien visat förändras när CBS köpte upp skivbolaget 1938. När CBS ville utöka sitt skivbolags verksamhet utanför Nordamerika, specifikt i Europa, gjorde de det först genom sin europeiska distributör, Philips Records. De första skivorna som var CBS-inspelade utgavs således av Philips i Europa. Meningen från CBS’ sida var dock att etablera sitt eget skivbolag även utanför Nordamerika. Men för att göra det var de tvungna att starta ett skivbolag med ett annat namn, eftersom namnet Columbia redan var upptaget; EMI ägde ett skivbolag som hette Columbia som var verksamt på alla marknader i världen förutom Nordamerika, Spanien och Japan. Resultatet blev CBS Records International, som i dagligt tal och på skivetiketterna bara kallades CBS, och som alltså var den internationella grenen av Columbia Records.CBS 2

De första skivorna utgivna av CBS börjar komma i Sverige runt 1969. Bolaget hade stora framgångar med svenska artister som Magnus Uggla, och gav även ut internationella artister som Madonna, vilket gjorde att det snart växte till att bli ett av de större skivbolagen i Sverige. Under sina verksamma år i Sverige har bolaget gett ut skivor med svenska artister som Eva Dahlgren, Eddie Meduza, Tommy Nilsson och Anna Book. År 1988 sålde CBS dock CBS Records Group till Sony för två miljarder dollar, och år 1991 bytte skivbolaget helt namn till Sony Music Entertainment, vilket kan sägas vara slutet för CBS-eran, även om bolaget senare bytte namn igen till Columbia Records, efter att Sony köpt namn och trademark från EMI.

Om du själv är artist eller driver ett skivbolag, kan det vara många saker att hålla reda på. För att göra det lättare för sig själv kan du anlita Fakturino.se, för att få hjälp med fakturaköp och på det sättet i alla fall slippa tänka på fakturor.