Konichiwa Records

Konichiwa Records är Robin M. Carlssons egna skivbolag. Hon är bättre känd som Robyn, och Konichiwa Records har gett ut hennes album Robyn från 2005, Body Talk Pt.1 och Body Talk Pt. 2 från 2010 och Body Talk, också från 2010. Skivbolaget är ett privat aktiebolag, och moderbolaget är Robin Carlsson AB. Det ägs med andra ord i sin helhet av Robyn själv, som också är vd för skivbolaget.800px-RobynIn2011_cropped

Namnet Konichiwa Records kommer från en av den amerikanske komikern Dave Chapelles sketcher. I just denna sketch säger RZA (en av medlemmarna i Wu Tang Clan) ”Konichiwa bitches!”. Just denna fras har Robyn också använt i texten och titeln till sin låt ”Konichiwa bitches”, som fanns med på Robyn, det första albumet som skivbolaget släppte. ”Konichiwa” kommer från japanskan och betyder helt enkelt ”god dag”.

Bakgrunden till att Robyn bestämde sig för att starta sitt eget skivbolag var att hon inte var nöjd med villkoren på sitt tidigare skivbolag. Hon var kontraktsbunden till skivbolaget Jive Records, men Robyn och bolaget hade en del artistiska meningsskiljaktigheter. I synnerhet tyckte inte människorna på Jive Records om låten ”Who’s that girl”, som Robyn gjorde i samarbete med The Knife, och som är mer åt electro-hållet än Robyns tidigare musik. Eftersom Robyn inte ville behöva kompromissa med sin musik valde hon att köpa sig loss från sitt kontrakt med Jive Records, vilket de också gick med på.

Även om Konichiwa Records till en början bara gav ut Robyns egen musik signerade de till slut den första artisten utöver Robyn under 2014. Denna artist var Zhala, vars fullständiga namn är Zhala Zhino Rifat. Under hennes första år på Robyns skivbolag släppte hon sin första EP, Prophet, och 2015 kom hennes första album, som helt enkelt fick titeln Zhala. Hon kallar sin musikstil för ”cosmic pop”, och den har beskrivits av andra som experimentell popmusik. Hennes inspiration är bland annat kurdisk folkmusik.