Polar Music

Polar Music International AB är ett svenskt skivbolag som skulle nå stora framgångar som ABBAs huvudsakliga skivbolag. Bolaget grundades 1963 av Stig ”Stikkan” Anderson och Bengt Bernhag, och en av de första artisterna som skivbolaget anlitade var en del av det blivande ABBA, i form av Hootenanny Singers med ABBAs egen Björn Ulvaeus. Björn och Benny blev senare även delägare i skivbolaget, och i och med ABBA skulle Polar Music bli framgångsrikt. Det var dock fortfarande ett litet, svenskt skivbolag, som inte hade möjlighet att upprätta internationella filialer över hela världen. Resultatet blev att Polar Music bara var ABBAs skivbolag i Skandinavien, medan skivbolag i andra länder fick ge ut ABBAs låtar på licens. Ofta var skivbolagen som köpte licenserna verksamma i flera länder, vilket gjorde att de kunde konkurrera med varandra och köpa upp licenser även i andra länder när det visade sig att ABBAs musik sålde bra i deras egna länder. Licenserna köptes på treårsbasis, varefter de löpte ut. Efter att Björn och Benny flyttat till London, efter gruppens uppbrott, blev Stig Anderson ensam ägare till hela Polar Music, och i och med det även ägare till rättigheterna till all ABBAs musik, liksom en rad andra artisters musik som skrivit kontrakt med bolaget, till exempel Ted Gärdestad och Tomas Ledin. Anderson sålde dock bolaget till ett annat skivbolag, Polygram, 1989, något som varit orsak till konflikt mellan Anderson och medlemmarna i det då splittrade ABBA. Treårslicenserna innebar att Polygram tre år efter köpet, 1992, kunde ge ut samlingsskivan Gold: Greatest Hits, som hittills har sålts i över 29 miljoner exemplar, vilket gör det till det bäst säljande ABBA-albumet och ett av de bäst säljande albumen någonsin.Polar Music 2

Efter att ha sålt skivbolaget instiftade Anderson Polarpriset, eller Polar Music Prize, som alltså är döpt efter det legendariska skivbolaget. Anderson hoppades att priset skulle bli ett musikens Nobelpris. Bolaget lever dock inte bara kvar i namn, utan även till viss mån i fysisk form. Detta eftersom besökare på ABBA-museet bland mycket annat kan få titta in i just Stig Andersons kontor på Polar Music. Lokalerna finns också förevigade i musikvideon till ABBAs Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight).

Polar Music existerar fortfarande lagligt, och har fortfarande copyrighten till ABBAs musik, men skivbolaget ägs numera av Universal Music Group.