Rough Trade Records

Rough Trade Records var ett brittiskt skivbolag som med små medel lyckades bli ett berömt namn inom musikbranschen. Till skillnad från de stora jättarna hade de inte miljoner i marknadsföringsbudget eller stora löner att locka artisterna med. Istället tvingades de bygga upp en gedigen kunskap kring musik som fick artister att välja det lilla bolaget. Genom att lansera band som The Smiths och Blanco y Negro till en större publik kunde Rough Trade Records sakta men säkert bygga upp en trogen kundkrets och numera räknas företaget till ett av de mer klassiska skivbolagen inom brittisk musikhistoria.

 

Rough Trade Records historia tog sin början i mitten av 1970-talet när en man vid namn Geoff Travis öppnade en skivbutik i London. Den skapade snabbt en tydlig profil som riktade in sig på post-punk och indiemusik, vilket låg rätt i tiden då. År 1978 bestämde sig Travis för att expandera sitt företag från att enbart sälja skivor till att även bli manager åt förband och sköta deras marknadsföring. Det gjorde att han kunde knyta nya kontakter som ledde till att Travis blev en respekterad figur på Londons musikscen.Rough Trade Records 1

 

Rough Trade hade mindre framgångar med några lokala band, men det stora genombrottet skulle ändå vänta på sig. Det kom först 1983 när skivbolaget signade bandet The Smiths. I februari följande år släpptes debutalbumet namngivet efter bandet själva, och det blev en stor succé. Musikkritiker såväl som fans älskade albumet och Rough Trade blev ett känt namn för alla insatta. Nästa album, The Queen Is Dead, blev en ännu större framgång. Därefter uppstod en konflikt och det slutade i rätten för båda parter efter stämningar från båda håll. Rough Trade hade dock redan lagt grunden för sitt fina rykte och kunde fortsätta att knyta talangfulla artister till sig.

 

Skivbolaget låg en period i träda på grund av ekonomiska problem, men man har nu återuppstått och fortsätter att ge ut musik. Enligt många bedömare har Geoff Travis varit en av de mest inflytelserika skivbolagsägarna inom den brittiska musikbranschen som även har haft en stor påverkan på det berömda indiesoundet. Om du vill kunna kommunicera med bra ljud och stabil uppkoppling under till exempel en konsert eller andra evenemang kan du hyra komradio.