Universal

Universal Music Group är det största skivbolaget i världen, och är ett dotterbolag till det franska mediekonglomeratet Vivendi. Dess grundande kan sägas vara en gemensam skapelse av hela den dåvarande musikvärlden. Skivbolaget var från början en del av filmstudion Universal Pictures. Det skulle bli ett självstående skivbolag efter en rad uppköp och korsningar skivbolag emellan, som började med att det brittiska skivbolaget Decca Records lanserade en amerikansk gren av sitt bolag 1934. MCA Inc., som bland annat ägde Universal Pictures, gick ihop med amerikanska Decca 1962, och skivbolagets nuvarande organisation bildades när MCA:s moderbolag, Seagram, köpte upp skivbolaget PolyGram och slog ihop det med Universal Music Group 1998. Då hade dock namnet Universal Music Group redan funnits i två år, eftersom MCA Music Entertainment Group döptes om till detta 1996. Efter en rad ytterligare försäljningar, uppköp och ihopslagningar, bland annat Universals köp av skivbolaget EMI, är det numera världens största skivbolag.Universal 1

Som ett multinationellt, globalt företag med en mängd dotterbolag har Universal självklart många olika högkvarter, bland annat i New York, Hollywood och London, men UMG:s huvudsakliga, globala högkvarter finns i Santa Monica i västra Los Angeles.

UMG har i början av 2000-talet var involverat i flera olika kontroverser. Det uppdagades till exempel år 2006 att skivbolaget hade mutat radiokanaler för att spela låtar av flera av deras artister. Universal betalade 12 miljoner dollar till den amerikanska staten i förlikning. En annan konflikt rörde anklagelser om att Universal missbrukat lagstiftningen i Digital Millennium Copyright Act genom att tvinga videosajten YouTube att ta bort ett stort antal videor som innehöll musik som tillhörde UMG. Konflikten slutade med att Universal fick backa, efter att ha konfronterats av Electric Frontiers Foundation, en internationell organisation som syftar till att upprätthålla medborgares rättigheter på Internet. Detta skedde år 2007, och redan senare samma år råkade UMG åter i konflikt, då de stod inför samma anklagelser efter att ha tagit bort videor som innehöll musik av artisten Prince. Det som drog mycket uppmärksamhet till fallet var det faktum att UMG tagit bort en 29 sekunder lång hemvideo där en liten flicka dansade med en låt av Prince i bakgrunden. Kanske är det dock oundvikligt att hamna i konflikter när man är det största skivbolaget i världen.