Virgin Records

Virgins Records är ett brittiskt skivbolag som bildades 1972 av Richard Branson, Simon Draper, Nik Powell och Tom Newman. Branson och Powell hade arbetat tillsammans tidigare, då de drev en skivbutik på gatan Notting Hill Gate i London, som hette just Virgin Records and Tapes. De specialiserade sig på importerad krautrock och serverade vegetarisk mat till sina kunder. Butiken blev en stor framgång, och de två entreprenörerna förvandlade då sin affär till ett skivbolag. Tom Newman och Simon Draper blev inblandade i skivbolaget i samband med att det gav ut sin första skiva 1973. Skivan var ett proggalbum med titeln Tubular Bells, av artisten Mike Oldfield. Oldfield hade upptäckts av Newman, som tog honom till Draper, och Draper övertygade i sin tur Branson och Powell att ge ut skivan som deras första album på skivbolaget. Tom Newman producerade albumet, som hyllades av kritikerna.

På det sättet kom det sig att Virgin Records fortsatte att ge ut album. De följde upp det första proggalbumet med flera album i krautrock-genren, och blev på det sättet ett av de viktigaste skivbolagen för den progressiva rockrörelsen i Europa och Storbritannien. År 1977 skulle detta dock komma att förändras, då Virgin Records övergick till att bli ett skivbolag i punk- och rockgenren. Förändringen kom i samband med att de skrev kontrakt med Sex Pistols. Sex Pistols innebar stora framgångar för Virgin Records, som växte till att bli ett världsomspännande musikfenomen. De har haft kontrakt med platinumsäljande artister som Janet Jackson, Genesis, Keith Richards, Culture Club, Lenny Kravitz, Smashing Pumpkins och Spice Girls.800px-Sex_Pistols_in_Paradiso

Virgin Records såldes 1992 till Thorn EMI, men den amerikanska grenen av bolaget, Virgin Records America, är fortfarande verksamt. De har sitt högkvarter i Hollywood i Kalifornien, och arbetar idag med ett mycket litet antal europeiska artister som Bastille, Circa Waves, Walking on Cars och Ella Eyre. De finns även representerade i Sverige via Capitol Music Group, och har kontor på Nytorget i Stockholm.

Richard Branson var verkligen en entreprenör, då han förutom skivbolaget även har grundat andra företag, som flygbolaget Virgin Atlantic. Flygbolaget flyger bland annat mellan London och Las Vegas.